Bence değil.

Bir İnsan Kaynakları profesyoneli olarak, “ne diyom olm sen” diyebilirsiniz bana.

Teknik konular dışında, özellikle davranış değiştirme odaklı eğitimlerin tamamen zaman kaybı olduğunu düşünüyorum.

Yıllar önce bir kulakları çınlasın, bu konunun üstadlarından –  Haluk Gürgen’den – iletişim eğitimi alırken, bir mavi yaka arkadaş “bence bu eğitimleri ben değil yöneticim almalı         “ demişti. İK’da olduğum için biliyordum ki o yönetici bu eğitimi 1 ay önce almıştı. Neden diye sorduğumda “günaydın demez, merhabayı bilmez benim yöneticim. Belki alırsa öğrenir” demişti .

Davranış değişimini amaçlayan eğitimler, eğer değişime açıksak belki farkındalık yaratabilir. Fakat bu farkındalık, genelde kısa sürer ve uçar gider. Tamamen yararsızdır demiyorum ama kalıcı değişim yaratmaz, çok nadir yani L

Peki kişide veya organizasyon davranış değişikliği nasıl yapılır ?

  • Olumlu yada olumsuz bir travma yaratılabilir veya hazırda varsa oluşmuşundan yararlanılabilir. Travma derken, “kafasına kafasına kürekle vurun” demiyorum. Çok nadir durumlarda, bu da gerekebilir ama yapmayın bence J
  • Örnek rol modelleri çoğaltın ve onları destekleyin. Diğer olumsuz davranışları yerinde ve uygun şekilde eleştirin, gözünün içine sokun.
  • Sıkıntılı süreçlerde ille de eğitim diyen biri varsa – ki genelde vardır – koçluk, mentorluk gibi 1-1 uygulamalarla besleyin. 3-6 ay sonra tekrar 360 derece değerlendirme alın. Hala olmuyorsa performans hedefi olarak koyun. Yine mi olmadı, bu yönlerini kullanmadığı bir işe yönlendirin. Yuh hala mı değişmedi, güçlü yönleri bunu karşılıyorsa idare edin artık.

Değişime dirençli insanları da işe almamaya çalışın. Dünya hızlı anam, çok hızlı…