Artemiz Güler

 

Yeni bir başlangıç için...

1974 yılında Akşehir’de doğdum. 2 yaşıma kadar Nasredddin Hoca’nın memleketinde yaşadım. Daha uzun sürseydi sanırım “Cem Yılmaz” gibi biri olabilirdim. İlkokul ve ortaokulu İzmir-Ödemiş’te okudum.

Daha sonra İzmir Fen Lisesi’ni kazandım. Liseden sonra İTÜ Endüstri Mühendisliği’ni bitirdim. Yine İTÜ’de Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisansımı yaptım.

Lisans tezimde “bankacılık sektöründe performans sisteminde benchmark”, yüksek lisans tezimde ise belki o günden bir hedef koymak dersem “değişim yönetimi” konularını inceledim.

Sanırım kişisel özelliklerimin, İnsan Kaynakları alanına uygun olması, tez danışmanımın o dönem yaptığı İK Danışmanlığı projelerinde yer almak gibi nedenlerle İnsan Kaynakları alanında çalışmaya başladım.

shape

1996’da başladığım bu yolda, İK’nın neredeyse tüm fonksiyonlarında görev aldım. Uluslarası İK Denetçiliği (asssment) yaparken, hem sistemi kurma hem de değerlendirme aşamalarını farklı ülkelerde deneyimleme şansım oldu.

İK alanında çalışırken en çok zevk aldığım fonksiyonlar; işe alım ve performans değerlendirmeydi. Sonra sistem kurmanın tadını aldım. Bazen sıfırdan yeni yapılar kurdum bazen de varolanı iyileştirmeye çalıştım.

2000 yılında RecruitmenTurkey (boomerlar bilir 😊) adıyla bir e-topluluk kurdum. Son 10 yılda 2 kez İK portal projeleri denedim. Ayrıca yine dijital İK alanında “chat-bot” ve “görüntülü&duygu analizli iş görüşmesi aracı” denemelerim oldu.

2004 yılında “İnternette İş Arama Rehberi” adlı bir kitabım yayınlandı. 50’ye yakın üniversitede konuşma yaptım. Detaylı bilgi almak için tıklayınız.

İK Bloggerıyım ve artık tüm yazılarım da yeni sitemdeki Blog’ta

2008 yılında ilk yöneticilik görevime başladım. Yine sistem kurma güdüm ön planda olsa da yavaş yavaş duygu yönetimi, iklim, kültür gibi alanlar ilgimi çekmeye başladı. En iyi sistemi kursanız da, eğer kurum kültürü buna henüz hazır değil veya sisteminiz kültürü gözardı edilerek tasarlandı ise, sistemlerin ölü doğduğunu gördüm. Uygun olmayan kültürde, sistemleri en iyiye doğru zorlasanız da, çalışanların bunu her zaman bir şekilde deldiğini gördüm, yaşadım.

2018 Nisan ayında “Engage&Grow” ile tanıştım ve kültür değişimi odaklı olduğunu görür görmez, hemen eğitimini almaya karar verdim. CEO ve tüm sistemi kurgulayan Richard Maloney’den İstanbul’da eğitimini aldım ve 80 ülkedeki, 300’ü aşan koçlarından biri oldum. Engage & Grow’ta koçluk var ama sadece koçluk yok. Yapılan işin sadece koçluk olmaması ve farklı olma takıntımdan 😊 dolayı kendime “Kolaylaştırıcı” diyorum.

Fen Lisesi ve Endüstri Mühendisliği lisans/yüksek lisansım sayesinde gayet analitik, koyu mavi bir geçmişim olmasına rağmen, yıllar içinde duygu yönetiminin ne denli önemli olduğunu, beyinden kalbe giden bir yolculukla öğrendim. Kurumsal tarafta da ilgi alanım böylece “Kültür” oldu.

Engage&Grow, zaten temelinde kültür & davranış değişimine odaklandığı için hem anlatması hem de uygulaması benim için bir zevk gerçekten. İş değil. Uygulama adımlarının kuruma/gruba göre değişmesi, ilk günden değişme olan katkısı, adımların farklı ama gayet etkili olması, Engage&Grow’u benim için eşsiz kılan özelliklerinden sadece bir kaçı.

Engage&Grow dışında, başta “Kültür” odaklı olmak üzere serbest danışmanlık ve eğitim çalışmalarımı sürdürüyorum.

Agilis Teknoloji Çözümleri A.Ş.’de 3.5 yıl “Ülke Müdürü” olarak çalıştım. 

Peryön, IODA Türkiye, SEGM ve ACMP Türkiye’de üye ve ÇYDD’de mentorum.

Mare ve Sole adlı iki kızım var. Amatör düzeyde darbuka çalıyorum. Müzikal yeteneğim sadece bu maalesef.