Lider Kime Denir ?

Liderlikle ilgili tartışmalar hiç bitmiyor.

Lider olunmaz, doğulur.
Yok öyle olmaz, öğrenebilir.
Lider dediğinin karizması olur.
Hitler bir toplumu ölüme sürükledi, peki lider değil miydi ?
Kötü lider olur mu ?
V.b.

Liderlik üzerine düşündüğümde belki daha önce pek kimsenin görmediği bir şey fark ettim. Lider dediğiniz isimleri bir düşünün. Karizma, etkileme dediğiniz şey var mu bu insanlarda ? Var. Peki bu nereden geliyor ?

Acaba kendi kendilerinin lider oldukları için olabilir mi ?

Örneğin Atatürk; hedefleri belirli ve kendi yolundan sapmadan ilerliyor. Tek kişilik ordu gibi değil mi ? Arkasında kimse olmasa da düşmana karşı savaşağınından hepimiz eminiz değil mi? Demek ki önce başka insanları değil, kendimizi değiştirmeli ya da kendimize inancımız tam olmalı.

Özellikle iş hayatında liderlik üzerine eğitimler gırla. Hatta çok özel eğitimler, yüksek lisans kalitesinde özel programlar uygulayan firmalar var. Bu konuda epey ciddi miktarda ciro yapan eğitim firmaları var. Fakat ne kadarı başarılı, eğitimin getirisi (ROI) ne durumda, net olarak ölçüm yapıldığını pek düşünmüyorum.

Lider diye tanımladığınız çalışanların özelikle yöneticilerin şirketlerine, işlerine inaçları ne düzeyde ? Bu konuda herhangi bir değerlendirme, ölçümleme yapıyor mu İnsan Kaynakları & Eğitim bölümleri? Yoksa işine inanmayan, patronuna güvenmeyen yöneticilerden beklenen mucize mi?

Son sorunun yanıtı bana göre Evet. Bu tür bir inanç oluşmadıkça, güven ortamı sağlanmadıkça liderlik beklemek, bana göre mucize ötesi hatta.

Peki işine inanan yönetici nasıl bulunur ? Yoksa nasıl seçilir ? Var olanlar kaybedilmeden nasıl yetiştirilir, İnsan Kaynakları çalışanları olarak bence üzerinde durmamız gereken, bizim etki alanımızda olan konu bence bu.

İşine inanan liderlerle çalışmanız veya böyle bir lider olarak yetişmeniz dileğiyle J